Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια


                                           Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια.

Απόψε αγαπητοί μου αδελφοί σε όλους τους Ορθόδοξους Ναούς, σε όλο τον κόσμο ψάλλεται ολόκληρη η ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου.
Τιμάται με αυτό τον τρόπο. 
Εκείνη που με την άσπορο σύλληψη του Κυρίου έφερε τη σωτηρία στην ανθρωπότητα.
Εκείνη που σύζευξε τον ουρανό με τη γη.
Εκείνη που έφερε τη μεγαλύτερη χαρά στον κόσμο, το Χριστό.
Εκείνη, η Πλατυτέρα των ουρανών, η Τιμιωτέρα  και ενδοξοτέρα των άνω στρατευμάτων.
Εκείνη, η  μητέρα του Κυρίου και Θεού μας, η μητέρα όλων μας.
Εκείνη, η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους των Ορθοδόξων και του Έθνους των Ελλήνων.

Ό,τι και να πει κανείς, όσα και να γράψει κανείς για το Άγιο πρόσωπο της είναι λίγα, ελάχιστα, για να περιγράψει και να αποτυπώσει τη σημασία που κατέχει η Παναγία στην πίστη μας, και ιδιαίτερα στις καρδιές των Ελλήνων.
Αυτή είναι εκείνη που με την ταπείνωση της έγινε δοχείο της Θείας Χάριτος και έφερε στον κόσμο το Σωτήρα μας. 
Αυτή είναι εκείνη του έγινε ύμνος ακάθιστος στα χείλη των λιγοστών υπερασπιστών της Βασιλεύουσας όταν το έτος 626 μ.χ   κατατρόπωσε τις ορδές των βαρβάρων.  Πέρσες  και Άβαροι την εποχή εκείνη εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Αυτοκράτορα Ηρακλείου (σε πόλεμο εναντίον των Περσών που είχαν αρπάξει τον Τίμιο Σταυρό από τα Ιεροσόλυμα)  προσπάθησαν να αλώσουν τη Βασιλίδα των Πόλεων, επιτέθηκαν από ανατολή, βορά και νότο, πολιόρκησαν την πόλη στενά από ξηρά και Θάλασσα.
Οι λιγοστοί υπερασπιστές της πολεμούσαν γενναία και συγχρόνως προσεύχονταν στη Θεοτόκο της οποίας η Ιερή Εικόνα λιτανευόταν από κλήρο και λαό  στα τείχη και τις πολεμίστρες της Πόλης.  Και το θαύμα έγινε, τη νύχτα σηκώθηκε δυνατός ανεμοστρόβιλος και κατέστρεψε το στόλο των βαρβάρων οι οποίοι μάζεψαν ό,τι απέμεινε και εγκατέλειψαν την πολιορκία.  Από ευγνωμοσύνη λοιπόν για αυτό το μεγάλο θαύμα της Παναγίας μας και για να την ευχαριστήσουν  συγκεντρώθηκαν όλοι στο ναό των Βλαχερνών και όρθιοι, όλη τη νύχτα, έψαλλαν τους Χαιρετισμούς και το υπέροχο κοντάκιο που ακούσαμε απόψε πολλές φορές, τον Εθνικό Ύμνο του Βυζαντίου και της Εκκλησίας μας «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια,.,»


Αυτή είναι εκείνη, η ίδια Παναγία η Παναγία μας, που την ημέρα του Ευαγγελισμού της στις 25 του Μάρτη του 1821 ευλόγησε τα όπλα των Ελλήνων, ευλόγησε τα όπλα μιας στρατιάς καταφρονεμένων και πεινασμένων που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αυτή είναι εκείνη που γιγάντωσε μέσα τους τη φλόγα για την Ελευθερία και την Εθνική ανεξαρτησία.
Αυτή είναι Εκείνη που πήρε υπό την φωτοφόρο σκέπη της την Ελληνική Επανάσταση οδηγώντας τους άοπλους και ανεκπαίδευτους <<ραγιάδες>> από νίκη σε νίκη. 
Αυτή είναι εκείνη, που στις δύσκολες στιγμές του αγώνα ενήργησε θαυματουργικά, ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε  <<Η Παναγία μας, υπέγραψε την Ελευθερία της Πατρίδος μας και την υπογραφή της δεν την παίρνει πίσω.>>
Αυτή είναι εκείνη, η ίδια Υπέρμαχος Στρατηγός, που δεν σταμάτησε ποτέ να προστατεύει το έθνος μας, το μαρτυρά η νεότερη ιστορία μας, το μαρτυρούν οι παππούδες μας, οι αξιωματικοί, οι στρατιώτες, οι ήρωες του 1940 που πολέμησαν πάνω στις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου, και στα κακοτράχαλα βουνά της Βορείας Ηπείρου, ενάντια σε νέους βαρβάρους, ενάντια στη φασιστική Γερμανία και στο συνέταιρο της την υπερφίαλη Ιταλία.
Αυτή είναι εκείνη που είδαν επανειλημμένως οι στρατιώτες μας μέσα στην παγωμένη νύχτα  σαν σκιά, σαν μαυροφορεμένη γυναίκα, εκεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου να ευλογεί τα στρατεύματα μας τα οποία μάχονταν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.  
  
Αυτή είναι εκείνη που και σήμερα πρέπει να έχουμε οδηγό και προστάτη μας.
Αυτή είναι εκείνη που μας παρακολουθεί από τον ουρανό, που μας φροντίζει και μας προστατεύει αθόρυβα όπως η μητέρα τα παιδιά της, ακόμη και εάν πολλοί από εμάς τη βλαστημούμε.
Αυτή είναι εκείνη, που και σήμερα μας σκεπάζει με το ιερό της Μαφόριο και μας δίδει τη δύναμη να πιαστούμε και να κρατηθούμε γερά, να αντιμετωπίσουμε  με δύναμη την οδυνηρή κατάσταση του βιώνει σήμερα η Χώρα μας.
Αυτή είναι εκείνη που και πάλι ως Υπέρμαχος στρατηγός μας ενισχύει στον αγώνα ενάντια στους Βαρβάρους, τους ίδιους εκείνους  βαρβάρους που αιματοκύλησαν τον κόσμο δυο φορές, που αιματοκύλησαν την Πατρίδα μας και άρπαξαν τον πλούτο μας,  και σήμερα  υπονομεύουν την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση του λαού μας, τη θρησκεία τις παραδόσεις και την αξιοπρέπεια μας. Δεν χρησιμοποιούν πλέον όπλα, δεν τα χρειάζονται,  το όπλο τους είναι ένα, το χρήμα, και το όνειρο τους η παγκοσμιοποίηση, η οικονομική και πολιτισμική εξαθλίωση των λαών. Η επίθεση τους είναι γενικευμένη, προσπαθούν να πλήξουν, να απαξιώσουν και να εξαφανίσουν τους θεσμούς του Κράτους, τη Θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, την Ιστορία, τη γλώσσα, την Εθνική ταυτότητα και τον πολιτισμό της φυλής μας.  Προσπαθούν να μας φθάσουν στο έσχατο σημείο πενίας και  πείνας υλικής και πνευματικής, ώστε αδύναμοι πλέον να αντιδράσουμε, να παραδοθούμε στις ορέξεις τους.
Ας σταθούμε λοιπόν όλοι μας για ακόμη  μια φορά ευλαβικά μπροστά στην εικόνα εκείνης που δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να προστατεύει το λαό μας.   Σε μια εποχή που τα βάσανα των ανθρώπων είναι πολλά και οι δυσκολίες μοιάζουν ανυπέρβλητες,  ας την εμπιστευθούμε, ας της εμπιστευθούμε τα πάντα.  Ας της εμπιστευθούμε την Πατρίδα μας,  ας της εμπιστευθούμε τις οικογένειες μας,  ας της εμπιστευθούμε οι γονείς τα παιδιά μας, ας την κάνουμε πρότυπο για όλες τις μητέρες, ας μιμηθούμε στο ελάχιστο την στοργική της αγάπη για όλο τον κόσμο και ας προσπαθήσουμε να την  εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας, στα παιδιά μας, στο γείτονα μας, στο συνάνθρωπο μας,  σε όλο τον κόσμο.
Και να είμαστε σίγουροι ότι εκείνη αδιάκοπα και ακατάπαυστα θα συνεχίσει να μεσιτεύει και να θαυματουργεί για εμάς και για την Πατρίδα μας, ώστε και πάλι να ψάλλουμε με όλη την καρδιά μας « Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια...».

Ακολουθία Ακαθίστου
Αγία Τριάδα Σγουροκεφαλίου
Παρασκευή 19/04//2013
π. Γεώργιος Μιχ. Μπαλτζάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: