Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Γ΄ Κυριακή νηστειών, Σταυροπροσκυνήσεως«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι»  (Μάρκ. η΄ 34).

Τρίτη Κυριακή των Νηστειών, αγαπητοί μου αδελφοί σήμερα, "Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως", όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται και σ' όλες  τις εκκλησίες, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει Ορθοδοξία, ο Σταυρός μεταφέρεται στο κέντρο του ναού  και προσφέρεται για προσκύνηση στους πιστούς.
 
Η υμνολογία της  σημερινής ημέρας είναι υπέροχη, θα περίμενε κανείς όμως να είναι γεμάτη από πόνο και θλίψη μια και αναφέρεται στον Σταυρό του Κυρίου, αλλά αντίθετα είναι πλήρης χαράς και ευφροσύνης για τη νίκη που εκείνος κατάφερε με τη Θυσία του επάνω στο Σταυρό εναντίον του αιωνίου εχθρού του ανθρώπου, του θανάτου ο οποίος ΄΄ Έλαβε σώμα και Θεώ περιέτυχεν.  Έλαβε γήν και συνήντησεν ουρανώ. ΄΄ όπως μας λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον περίφημο κατηχητικό του λόγο.

Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της Μ. Τεσσαρακοστής˙ η κόπωση από την  πνευματική αλλά και τη σωματική προσπάθεια που κάνουμε με τη νηστεία,  (ή θα έπρεπε να κάνουμε όλοι οι Χριστιανοί) αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φορτίο ολοένα και βαραίνει στους ώμους μας. Έχουμε ανάγκη από βοήθεια για να  αντέξουμε αυτή την ανηφοριά της Μ. Τεσσαρακοστής, άλλωστε έχουμε ήδη φθάσει στη μέση της πλαγιάς του  μεγάλου βουνού  και  αρχίζουμε σιγά  σιγά  να βλέπουμε την κορυφή,  το τέλος της πορείας μας πλησιάζει και δεν είναι σωστό να τα παρατήσουμε τώρα και να πισωγυρίσουμε. Ήδη  η ακτινοβολία της  Λαμπρής γίνεται πιο έντονη, η μυρωδιά της Ανάστασης πλανιέται στην ατμόσφαιρα .

Η Μ. Τεσσαρακοστή είναι η σταύρωση του ίδιου του εαυτού μας, είναι μια γεύση και μια εμπειρία – μικρή βέβαια που παίρνουμε  από την εντολή του Κυρίου που ακούσαμε στο σημερινό  Ευαγγέλιο: "όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του ας σηκώσει το σταυρό του, και έτσι ας με ακολουθεί" (Μαρκ.8,34).

Αλλά είμαστε αδύναμοι και δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας για να ακολουθήσουμε το Χριστό, αν πρώτα δεν ατενίσουμε το Σταυρό που εκείνος σήκωσε πρώτος για τη δική μας σωτηρία.  Ο δικός του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει δύναμη και  νόημα στη ζωή μας.   Στη διάρκεια  αυτής της  νηστείας των σαράντα ημερών, πρέπει και εμείς να <<σταυρωθούμε>> μαζί του, πρέπει να νεκρώσουμε τα πάθη μας και να νιώσουμε μέσα μας την πίκρα της αμαρτίας και της πτώσης, γι' αυτό και η Εκκλησία μας υψώνει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό στην μέση της Μ. Τεσσαρακοστής, για να μας βοηθήσει  και να μας στηρίξει στον αγώνα μας.  Μας θυμίζει Εκείνον που ήρθε στη γη και ενώ ήταν αναμάρτητος, ραπίστηκε, φραγγελώθηκε, εξευτελίσθηκε και στο τέλος έδωσε και τη ζωή του,  έπαθε για εμάς και με τον τρόπο αυτό μας  παρηγορεί.
Ο Σταυρός του Κυρίου είναι το  νέο Ξύλο της Ζωής, είναι εκείνο το ίδιο ξύλο που φυτεύτηκε στον Παράδεισο, είναι το Ξύλο της αθανασίας, είναι το ξύλο του Σταυρού που από φονικό  όργανο τιμωρίας καταδίκων και ληστών μετασχηματίζεται σε όργανο νίκης του Θεανθρώπου εναντίον του διαβόλου.

Γι’ αυτό το λόγο και οι Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας τοποθέτησαν την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου στη μέση της Μ. Τεσσαρακοστής, για να μας θυμίζει τη ζωή του Αδάμ στον παράδεισο της τρυφής,   την ευδαιμονία του αλλά και την πτώση του, να μας θυμίζει ακόμη ότι  ο νέος Αδάμ που είναι ο ίδιος ο Χριστός με το μαρτύριο του μας επαναφέρει στο αρχαίο κάλλος.
Ο Σταυρός τού Κυρίου, ως δένδρο αγλαόκαρπο δεσπόζει στη μέση του  παραδείσου της Εκκλησίας, πρώτο άνθος του είναι ὁ ευγνώμων ληστής, που μπήκε πρώτος στον παράδεισο.  
Η εκκλησία μας είναι αυτή που σε κάθε Θεία Λειτουργία μας δίδει να γευθούμε τους καρπούς του Ξύλου της ζωής, μας καλεί και μας προσφέρει τα άχραντο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Κυρίου και μας μεταγγίζει συνεχώς αιώνια ζωή.

Ας έρθουμε λοιπόν όλοι μας σήμερα και με ευλάβεια να κλείνουμε γόνυ και να προσκυνήσουμε το Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου, ας πάρουμε τα ΄΄Σταυρολούλουδα΄΄ τις αροδαρές όπως τις ονομάζουμε στα χωριά της Κρήτης μας από το χέρι του Ιερέα και πριν γυρίσουμε στα σπίτια μας για να συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα να παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας δώσει δύναμη, κουράγιο, προκοπή, προστασία και ασφάλεια για τα παιδιά μας, να τον παρακαλέσουμε να μας δώσει όλα αυτά που χρειαζόμαστε για την οικογένεια μας  για τους συνανθρώπους μας, αλλά και για την Πατρίδα μας που σήμερα δοκιμάζεται πικρά, και να έχουμε πάντα βαθιά μέσα μας τη βεβαιότητα ότι μετά τη Σταύρωση ακολουθεί πάντα η Ανάσταση.  Αμήν.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σγουροκεφαλίου.
Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 07-04-2013

Πρεσβύτερος
Γεώργιος Μιχ. Μπαλτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: